Transfuzija i njen značaj • Demetralab

Šta je transfuzija krvi?

Transfuzija krvi je medicinski postupak kojim se pacijentima daje krv ili komponente krvi kroz intravenski put. Ovaj postupak može spašavati živote i koristi se u različitim medicinskim situacijama, uključujući operacije, tretmane za anemiju, i kao podrška u terapiji za različite bolesti.

Transfuzija podrazumeva prenos krvi ili njenih sastojaka (kao što su crvene krvne ćelije, trombociti, plazma, i faktori zgrušavanja) od donora do primaoca. Osnovni cilj transfuzije je nadoknaditi izgubljenu krv i poboljšati sposobnost krvi da prenosi kiseonik, što je ključno za održavanje života.

Značaj Transfuzije:

  • Spašavanje života: Transfuzije su često neophodne u hitnim situacijama, kao što su teške povrede i operacije, gde je brza nadoknada krvi presudna za preživljavanje pacijenta.
  • Podrška u lečenju: Pacijenti koji pate od hroničnih anemija, kao što su oni sa talasemijom ili bolestima bubrega, redovno zahtevaju transfuzije kako bi ostali zdravi i funkcionalni.
  • Tretman za rak i druge bolesti: Transfuzije su ključne u podršci pacijentima koji prolaze kroz kemoterapiju ili druge tretmane koji mogu oslabiti sposobnost tela da proizvodi krv.
  • Kompleksne medicinske procedure: U slučajevima transplantacije organa, srčanih operacija i drugih kompleksnih medicinskih procedura, transfuzije su vitalne za održavanje stabilnosti pacijenta.
Transfuzija i njen značaj • Demetralab

Transfuzija krvi je nezamenjiv deo savremene medicine. Njen značaj seže dalje od samog spašavanja života; ona omogućava kontinuiranu medicinsku podršku osobama sa hroničnim bolestima i ključna je komponenta u uspehu mnogih medicinskih procedura. Doprinos dobrovoljnih davalaca krvi i napredak u medicinskoj znanosti i tehnologiji osiguravaju da transfuzija ostane siguran i efikasan tretman za sve kojima je potreban.

Transfuzija i njen značaj • Demetralab
Transfuzija i njen značaj • Demetralab
Transfuzija i njen značaj • Demetralab

Odakle krv za transfuziju?

Krvne komponente za transfuziju krvi pripremaju se iz krvi dobrovoljnih davalaca krvi. 

  • Zdrave osobe starosti od 18 do 65 godina mogu dati krv u Službama za transfuziju krvi koje su odlukom Ministarstva zdravlja opredeljene za prikupljanje, obradu, procesiranje, proizvodnju i izdavanje krvnih komponenti bolničkim bankama krvi. 

Pacijenati oboleli od malignih bolesti dobijaju krvne komponente proizvedene po nacionalnim standardima iz krvi dobijene dobrovoljnim davanjem krvi. Širom sveta mnogo osoba živi i zavisi od ljudi koji dobrovoljno daju svoju krv. Ponekad se krvne komponente a naročito koncentrati trombocita proizvode metodom afereze uz upotrebu specijalnih aparata koji se zovu separtori krvnih ćelija. Ova metoda se zove trombocitafereza.

KONTAKTIRAJTE NAS

Ko može da da krv?

  • Krv može da da svaka zdrava osoba koja ima najmanje 18 i najviše 65 godina, težine veće od 50 kilograma. 

Davalac krvi treba da bude zdrav, da ima dobru krvnu sliku i da bude negativan na uzročnike krvlju prenosivih bolesti: sifilisa, hepatitisa B, hepatitisa C, i virusa humane imunodeficijencije. Muškarci mogu da daju krv na tri meseca a ženske osobe na 4 meseca. 

Osobe koje ispunjavaju kritrijume za davanje krvi i žele da daju krv treba da se podvrgnu lekarskom pregledu, da daju podatke o svom zdravstvenom stanju i da se podvrgnu testiranju na napred nabrojane bolesti pre davanja krvi. Popunjavanje upitnika sa pitanjima o ponašanju dotične osobe i njegovom zdravlju tokom prethodnog perioda je važno za lekara da odluči da li ta osoba može da da krv i da li je ta krv bezbedna za transfuziju osobama kojima je potrebna.

Transfuzija i njen značaj • Demetralab
  • U Republici Srbiji zastupljenost najznačajnijih krvnih grupa je sledeća:

Krvna grupa A -41,8 %

Krvna grupa B-16,2 %

 

Krvna grupa AB-7,1 %

Krvna grupa O-34,9 %

Da li je transfuzija krvi bezbedna?

Skoro uvek jeste. Zahvaljujući tehnološkim inovacijama koje su primenjene u kolekciji, testiranju davalaca i primalaca krvi, procesiranju, i skladištenju, transfuzija krvi je danas bezbednija nego ikada ranije. Međutim, transfuzija krvi nije bez rizika. Lekar će vam objasniti zašto će primeniti transfuziju krvi uprkos riziku koji postoji i tražiti od Vas da potpišete saglasnost da vaše dete dobije transfuziju.

Da bi se spečila pojava reakcija opasnih po život kod primaoca, krvna komponenta koja se daje za transfuzije treba da bude kompatibilna sa krvlju davaoca. Kompatibilne su krvne komponente iste ABO i RhD krvne grupe.  Osobe svih krvnih grupa mogu da budu RhD-pozitivne i RhD-negativne. Osobe krvne grupe AB se nazivaju univerzalnim primaocima pošto mogu da prime eritrocite svih krvnih grupa.

Bezbednost transfuzije je od najvećeg značaja. Strogi protokoli testiranja krvi donora i pažljivo podudaranje krvnih grupa između donora i primaoca osiguravaju da transfuzije budu što sigurnije. Unatoč visokim standardima bezbednosti, postoje rizici kao što su reakcije na transfuziju ili prenos infekcija, ali su oni retki zahvaljujući napretku u medicinskoj praksi i tehnologiji.

About Author

about

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus accusantium dolore mo uelau dantium tot am rem aperiam eaque ipsa quaillo inven.

Recent Posts

Celijakija

Celijakija

19/02/2024
HbA1C

HbA1C

19/02/2024