Istine i zablude o double testu

Istine i zablude o double testu

Trudni ste, lekar vam je potvrdio trudnoću, Vašoj radosti nema kraja, sve se odvija u najboljem redu, a onda vam je rečeno da dođete na ultrazvuk u 12 nedelji trudnoće da se izvrši kontrola i da nakon toga treba da uradite test koji je skrining biohemijski test za procenu genetskih anomalija kod bebe- double (dabl) test.
Zvuči prilično zastrašujuće, zar ne?
Šta uopšte znači skrining test za procenu genetskih anomalija?
Double test je test koji uz određene parametre koje dobijemo od Vašeg ginekologa sa ultrazvuka o razvoju vaše bebe plus analizom 2 parametra iz vaše krvi i statističkim podacima o vama (godine starosti, terapija, da li ste pušač ili ne) statistički daje procenu o verovatnoći da li beba ima genetski poremećaj u konkretnom slučaju Daunov sindrom, Trizomiju 18 i 13.
Statistički – znači da se vaši rezultati porede sa rezultatima drugih žena, najprostije rečeno i da vrednost koju dobijete predstavlja samo VEROVATNOĆU!

ZABLUDE:

loš nalaz double testa znak je da beba ima Daunov sindrom
Apsolutno netačno.
Povećan rizik na double testu može biti iz mnogo razloga, ne zaboravite da je ovo statistički test i računa verovatnoću.
Jedini pouzdan način da utvrdite kakav je kariotip vaše bebe jeste amniocenteza.

dobar nalaz double testa znak je da je beba potpuno zdrava
Najčešće da, ali ne mora da znači.
Procenu uvek pustite da utvrdi vaš ginekolog ili genetičar.
Nekada vrednosti biohemijskih markera ne budu sjajne i ukazuju na problem, ali u celoj slici kada se spoje sa ostalim parametrima mogu dati nizak rizik.

“imam 25 godina,meni to ne treba“
Apsolutno netačno.
Godine starosti majke svakako jesu jedan od faktora koji utiču, ali ne po pravilu.

ISTINE:
-Double test je najbolji test među biohemijskim skrining testovima za procenu genetskih anomalija
-80% tačnosti
-na osnovu njega donosi se procena o eventualnom testiranju na neki od neinvazivnih genetskih testova čija je tačnost 99% , ovi testovi koriste frakcije bebine DNK iz krvi majke i zato su pouzdaniji

U našoj laboratoriji apsolutno poverenje dali smo Veracity-prenatalnom testu.
-na kraju ukoliko postoje zaista pokazatelji na oba testa da nešto nije u redu potvrda se uvek radi amniocentezom koje jeste jedini sigurni pokazatelj kako izgledaju hromozomi vaše bebe.

Neki drugi put pisaćemo o značaju genetskog testiranja kao i o amniocentezi, velikom „bauku“ i strahu koji trudnice imaju od same intervencije, zašto je to tako i o tome da je to takođe jedna od zabluda.
I za kraj, drage naše trudnice, trudnoća je najlepše stanje u životu jedne žene i najveći blagoslov.
Uživajte u svakom danu.
Ukoliko vas interesuje dodatno ova tema i imate pitanje o samom testiranju slobodno nas kontaktirajte

No Comments

Post A Comment