Priprema pacijenta pre labaratorijske pretrage Priprema pacijenta pre labaratorijske pretrage

Uputstvo za pacijente

Demetra Lab
Uputsvo za pacijente

Da biste osigurali tačnost rezultata laboratorijskih pretraga, važno je slediti sledeće upute.

Opšte preporuke:

 • Izbegavajte intenzivne fizičke aktivnosti, stres i unos alkohola 2-3 dana pre testiranja.
 • Jedite uobičajene, ne previše masne obroke.
 • Postite 8-10 sati pre vađenja krvi, izbegavajući hranu, alkohol, cigarete i kafu.
 • Uzorkovanje krvi treba obaviti ujutru, idealno između 7 i 9 sati.
 • Na dan testiranja izbegavajte kafu, čaj i sokove.
 • Ne uzimajte lekove pre testiranja (osim ako nije dogovoreno sa lekarom), kao ni suplemente koji mogu uticati na rezultate.

Dodatne specifičnosti:

 • Budite odmorni i opušteni prilikom dolaska na vađenje krvi.
 • Za analizu urina, koristite bočicu za jednokratnu upotrebu.
 • Ukoliko se određuje lipidni status, konsultujte se sa lekarom o uzimanju lekova.
 • Izbegavajte određivanje gvožđa nakon nedavnog unosa preparata gvožđa i izbegavajte sokove obogaćene vitaminima i multivitaminske preparate 2-3 dana pre testa.
 • Imajte na umu da trudnoća, menstrualni ciklus, hormonska terapija i infektivna stanja mogu uticati na koncentraciju gvožđa.
 • Određivanje PSA se ne preporučuje nakon biopsije prostate, vožnje biciklom ili seksualne aktivnosti.
 • Za određivanje prolaktina, vađenje krvi se preporučuje 3-4 sata nakon ustajanja uz mirovanje od minimum 30 minuta pre testa.
Šta treba znati?

Pre određivanja polnih hormona

Pored standardnih opštih uputa za pripremu pre vađenja krvi, za određivanje polnih hormona uzimamo krv u određenim razdobljima menstrualnog ciklusa. Preporučeno vreme uzimanja krvi u odnosu na ciklus:

2-5 dana ciklusa određuje se FSH, LH i Estradiol

21-23 dana ciklusa određuje se progesteron

3-5 dana ciklusa Inhibin B

AMH bilo koji dan ciklusa

Folikularna faza ciklusa (1-10 dana) određuje se testosteron i 17-OH progesteron

Uputsvo za sprečavanje nastanka hematoma Uputsvo za sprečavanje nastanka hematoma

Uputstvo za pacijente

Demetra Lab
Uputsvo za pacijente

Da bismo zajedno smanjili rizik od nastanka hematoma i drugih mogućih komplikacija nakon vađenja krvi, veoma je važno da striktno sledite proceduru koja je opisana u nastavku. Ova jednostavna, ali ključna pravila pomoći će u bržem zarastanju mesta uboda i sprečiti neželjene posledice.

Pritisak na Mesto Uboda: Odmah nakon vađenja krvi, čvrsto pritisnite tupfer na mesto uboda i držite ga do potpunog prestanka krvarenja. Za većinu pacijenata, to znači držati tupfer minimum 5 minuta. Ako ste na antikoagulantnoj terapiji ili uzimate lekove koji utiču na vreme koagulacije krvi, poput Aspirina ili Andola, neophodno je da tupfer držite minimum 10 minuta.

Kako Držati Ruku: Nakon vađenja, ruku držite ispruženu i izbegavajte savijanje u laktu. Ovo pomaže u smanjenju pritiska na mesto uboda i sprečava formiranje hematoma.

Odeća i pritisak na mesto uboda: Ako osetite da vam odeća (rukav ili manžetna) vrši pritisak na mesto uboda, obavezno obavestite osoblje laboratorije. Oni će vam pomoći da prilagodite odeću i smanjite pritisak, čime se dodatno minimizira rizik od komplikacija.
Aktivnosti Tokom Dana:

Ruku iz koje je vađena krv ne bi trebalo izlagati većem fizičkom naporu tokom celog dana. To znači izbegavanje teretane, teških fizičkih poslova, nošenja teških tereta i sličnih aktivnosti koje mogu povećati rizik od nastanka hematoma.
Statistike naše laboratorije pokazuju da je najveći broj slučajeva nastanka hematoma i drugih komplikacija posledica neadekvatnog postupanja pacijenata sa mestom uboda nakon vađenja krvi. Pratite ove upute kako biste osigurali brz i bezbedan oporavak, te doprineli preciznosti i efikasnosti dijagnostičkog procesa. Vaše zdravlje i dobrobit su naš glavni prioritet.