Vitamin D3 (holekalciferol)

Vitamin D3 (holekalciferol)

Vitamin D3 (holekalciferol) je vitamin, koji se zbog dejstva na gotovo sve vitalne procese u organizmu smatra i hormonom.

Koja je njegova fiziološka uloga u organizmu?

Osnovna fiziološka uloga vitamina D jeste regulacija koncentracije kalcijuma i fosfata u krvi. On povećava njihovu resorpciju na nivou creva. Povećava ugradnju kalcijuma u kosti, te se smatra neophodnim za rast i kalcifikaciju kostiju i zuba. Pošto je kalcijum odgovoran za rad gotovo svake ćelije u našem organizmu, zaključak je da je i vitamin D neophodan za sve vitalne funkcije na nivou ćelije. Iz istog razloga, vitamin D posreduje u imunoj i hormonskoj regulaciji.

Koji su prirodni izvori vitamina D?

Najznačajniji prirodni izvor vitamina D jeste naša koža, u kojoj nastaje iz provitamina pod dejstvom UV sunčevih zraka. Kao provitamin može se naći u kvascu i gljivama, a bogati izvori samog vitamina jesu riblje ulje, riba, mleko i mlečni proizvodi i jaja, naročito žumance.

Šta izaziva nedostatak vitamina D3 u organizmu?

Ukoliko organizmu nedostaje vitamina D, kalcijum unet hranom se ne može resorbovati, što dovodi do mobilizacije istog iz najvećeg depoa u organizmu – kostiju. Kao posledica toga javlja se rahitis kod dece, a kod odraslih osteomalacija (omekšavanje kostiju) i osteoporoza (gubitak koštane mase).

Promene na kostima smatraju se najčešćom posledicom nedostatka vitamina D3. Medjutim, njegov deficit nepovoljno utiče i na izlučivanje insulina, funkcionisanje celog sistema žlezda sa unutrašnjim lučenjem, pa se često dovodi u vezu sa ženskim sterilitetom.
Manjak može izazvati i osećaj neprekidnog umora, nesanicu, nervozu i osećaj slabosti u mišićima.

Smatra se da gotovo polovina svetske populacije pati od nedostatka vitamina D. Brojni su razlozi za to. Znamo da vitamin D nastaje u koži iz provitamina pod dejstvom UV sunčevih zraka. Međutim, zagađen vazduh sredine u kojoj živimo blokira pravilno dejstvo UV zraka na našu kožu. S druge strane, zbog promena u ozonskom omotaču savetuje se primena kozmetičkih preparata za sunčanje koji sadrze UV-filtere, a koji mogu smanjiti produkciju vitamina D u našoj koži i do 95%! Ako na sve to dodamo čestu nepravilnu i neredovnu ishranu, zaključujemo da je sasvim sigurno da veliki broj stanovništva ima manjak vitamina D.

Već je dokazano da redovno unošenje vitamina D3 od najranijeg detinjstva do duboke starosti siguran put zaštite kostiju od rahitisa kod dece, ali i od osteoporoze, naročito kod žena u menopauzi. Redovnim unošenjem, naravno uz konsultaciju sa lekarom, možemo poboljšati svoj imunitet, štitimo svoju kožu i pankreas, smanjujemo mogućnost da jednog dana dobijemo, recimo, psorijazu, dijabetes, reumatoidni artritis, a već postojeće bolesti možemo značajno poboljšati i dovesti u kontrolisano stanje.

Provera vitamina D3 u krvi radi se veoma lako.

Nezavisno od toga da li ste jeli ili ne u našoj laboratoriji možete uraditi analizu vitamin D3 i uz konsultaciju sa lekarom primeniti dodatak vitamina D3 u ishrani ukoliko Vam je potrebno.

No Comments

Post A Comment