Vitamin D3 (holekalciferol) • Demetra Lab

Vitamin D3 (holekalciferol)

Vitamin D3 (holekalciferol) je vitamin, koji se zbog dejstva na gotovo sve vitalne procese u organizmu smatra i hormonom.

Koja je njegova fiziološka uloga u organizmu?

• Osnovna fiziološka uloga vitamina D jeste regulacija koncentracije kalcijuma i fosfata u krvi. On povećava njihovu resorpciju na nivou creva. Povećava ugradnju kalcijuma u kosti, te se smatra neophodnim za rast i kalcifikaciju kostiju i zuba.

• Pošto je kalcijum odgovoran za rad gotovo svake ćelije u našem organizmu, zaključak je da je i vitamin D neophodan za sve vitalne funkcije na nivou ćelije. Iz istog razloga, vitamin D posreduje u imunoj i hormonskoj regulaciji.

Koji su prirodni izvori vitamina D?

• Najznačajniji prirodni izvor vitamina D jeste naša koža, u kojoj nastaje iz provitamina pod dejstvom UV sunčevih zraka. Kao provitamin može se naći u kvascu i gljivama, a bogati izvori samog vitamina jesu riblje ulje, riba, mleko i mlečni proizvodi i jaja, naročito žumance.

Šta izaziva nedostatak vitamina D3 u organizmu?

1. Ukoliko organizmu nedostaje vitamina D, kalcijum unet hranom se ne može resorbovati, što dovodi do mobilizacije istog iz najvećeg depoa u organizmu – kostiju. Kao posledica toga javlja se rahitis kod dece, a kod odraslih osteomalacija (omekšavanje kostiju) i osteoporoza (gubitak koštane mase).

2. Promene na kostima smatraju se najčešćom posledicom nedostatka vitamina D3. Medjutim, njegov deficit nepovoljno utiče i na izlučivanje insulina, funkcionisanje celog sistema žlezda sa unutrašnjim lučenjem, pa se često dovodi u vezu sa ženskim sterilitetom. Manjak može izazvati i osećaj neprekidnog umora, nesanicu, nervozu i osećaj slabosti u mišićima.

• Smatra se da gotovo polovina svetske populacije pati od nedostatka vitamina D. Brojni su razlozi za to. Znamo da vitamin D nastaje u koži iz provitamina pod dejstvom UV sunčevih zraka. Međutim, zagađen vazduh sredine u kojoj živimo blokira pravilno dejstvo UV zraka na našu kožu.

• S druge strane, zbog promena u ozonskom omotaču savetuje se primena kozmetičkih preparata za sunčanje koji sadrze UV-filtere, a koji mogu smanjiti produkciju vitamina D u našoj koži i do 95%! Ako na sve to dodamo čestu nepravilnu i neredovnu ishranu, zaključujemo da je sasvim sigurno da veliki broj stanovništva ima manjak vitamina D.

• Već je dokazano da redovno unošenje vitamina D3 od najranijeg detinjstva do duboke starosti siguran put zaštite kostiju od rahitisa kod dece, ali i od osteoporoze, naročito kod žena u menopauzi. Redovnim unošenjem, naravno uz konsultaciju sa lekarom, možemo poboljšati svoj imunitet, štitimo svoju kožu i pankreas, smanjujemo mogućnost da jednog dana dobijemo, recimo, psorijazu, dijabetes, reumatoidni artritis, a već postojeće bolesti možemo značajno poboljšati i dovesti u kontrolisano stanje.

Provera vitamina D3 u krvi radi se veoma lako.

Nezavisno od toga da li ste jeli ili ne u našoj laboratoriji možete uraditi analizu vitamin D3 i uz konsultaciju sa lekarom primeniti dodatak vitamina D3 u ishrani ukoliko Vam je potrebno.